SZalt.stream®

Un oraș e definit de cultura și oamenii lui. Cultura există și crește numai dacă se povestește despre ea. Cu știință, pasiune și viziune.
Oamenii se văd și se dezvoltă dacă se vorbește cu și despre ei și pentru fiecare. Jurnalismul cultural înseamnă să faci toate astea profesionist.
Să poți utiliza toate instrumentele când construiești poveștile. Să comunici cu încredere în toate mediile.
Să cunoști orașul profund ca să poți transmite interesul și dragul pentru el, cultura și oamenii lui în poveștile pe care le spui sau pe care le aduci în atenția publicului.

Comunitatea SZalt® face toate astea de peste 10 ani, timp în care a format profesioniști media a căror excelență e recunoscută. Seniorii echipei sunt mentori pentru tinerii interesați în jurnalism cultural și media. Pornim acum într-o nouă călătorie de cunoaștere și creștere cu o NOUĂ GENERAȚIE, prin proiectul SZalt® – Centrul digital de educație media și jurnalism cultural pentru tineri.
Noi credem în potențialul tinerilor, credem în proiecte „hands on”, „job shadowing”, „learning by doing” și mentorat, ca alternative de educație și formare.


Acest centru este o continuare firească a 12 ani de prezență constantă a echipei SZalt® ca lectori în tabere tematice cu specific media, la care au participat peste 1000 de tineri din toată țara. De asemenea experiența celor 5 ani de voluntariat la cercul de jurnalism Alt Tab, ne-a arătat că există interes pentru această meserie. Înființat inițial cu scopul de a oferi studenților de la jurnalism ocazia să facă practica, Alt Tab a devin o pepinieră de unde am selectat tineri pentru locuri de muncă stabile, trei dintre foștii studenți sunt acum angajați în firma noastră Szucsik Media SRL. În cei cinci ani de activitate a Cercului au făcut practica la noi peste 60 de studenți care au realizat peste 100 de produse multimedia. (link: https://www.facebook.com/alttabcsaude/videos)

Am considerat că în 2021 este timpul să trecem la un alt nivel, să oferim tinerilor o oportunitate de învațare permanentă într-un hab multimedia dotat tehnic corespunzător și cu o echipă de mentori dedicați. Totodată este momentul să consolidăm platforma szalt.stream și aplicațiile Android și IOS SZalt®, unde să fie publicate rezultatele muncii lor: reportaje, interviuri, transmisiuni live, podcasturi, dezbateri.
Ne dorim ca această platformă să devină un instrument media care să oglindească activitatea culturală a Timișoarei, în contextul 2023 Timișoara Capitală Culturală Europeană. Toate produsele media sunt gândite cu deschidere spre diaspora și spre exterior, având subtitrări în cât mai multe limbi. De asemenea, avem în vedere accesibilizarea prin traducerea în semne pentru persoanele surde.


Organizator: Asociația Culturală Kabaitan
Finanțatori: Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș
Parteneri: Centrul Cultural German Timișoara, Organizația Studenților din Universitatea de Vest, OSUT, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Institutul Francez, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș FITT, Teatrul Thespis, Intuition, Colegiul Național C.D.Loga, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Institutul Intercultural Timișoara, Liceul de Arte Plastice Timișoara, Asociația Sfera Timișoarei, TVR Timișoara, www.stiridetimisoara.ro, www.stiripentrucopii.com, www.infotimișoara.ro
Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.